Studiematerial 3: Konsten att bekämpa en diktator[1]

De globala digitala jättarnas dominans över informations- och dataflödet har kallats för en form av hybridkrig, datakolonialism eller digital feodalism, där jättarna styr utan övernationell reglering, faktacheck och etiskt hållbara principer i förhållande till autoritära regimer.[2]

Den hypersnabba utvecklingen av AI underblåser ytterligare möjligheterna att förvränga, kopiera, exploatera och polarisera digitala innehåll, attityder och världsbilder på alla tänkbara arenor.

I två artiklar om digitalt medborgarskap och folkbildning har jag lyft fram vikten av att se på informations- och hybridkrigets propaganda bortom en svartvit indelning i fakta/fake, som lätt blir en binär konstruktion likt sanning/lögn, utan att se alla de gråzoner som förekommer i det mediala hybridkriget.[3]

Att utläsa och tolka hybridkrigets alla möjliga och omöjliga former kräver förmåga till urskillning, mod att gräva fram fakta under ytan – och uthållighet även under den starkaste press från autoritära regimer. Grävande journalistik är krävande!

Ett modernt exempel på medialt mod är Nobelpristagaren från år 2021- amerikansk-filippinska journalisten Maria Ressa som har skrivit en utmärkt bok om konsten att bekämpa en diktator. Att bekämpa en diktator betyder i praktiken att kämpa mot alla diktarorer, eftersom de vanligen utnyttjar hybridkrigets mörka sidor genom likartade manipulerande mönster.

Maria Ressa – fria ordets superhjälte

Maria Ressas bildningsresa började när hon studerade på college i USA, där hon först inte alls var intresserad av politik – när studerande på campusområdet protesterade mot apartheid i Sydafrika gick hon förbi utan att skriva under protestlistan. Men sedan började hon göra bakgrundsforskning till ett examensarbete i form av ett drama med namnet Sagittarius, som utvecklade sig till en politisk allegori över det spända läget på Filippinerna.[4]

Ressas kamp för det fria ordet på Filippinerna kan hänvisas till två diktaroriska presidenter och deras autoritära regimer: Ferdinand Marcos senior (1965-1986) och Rodrigo Duterte (2016-2022). Filippinernas nuvarande president är Bongbong Marcos, även kallad Ferdinand Marcos junior, vald år 2022, så han ingår inte i Ressas bok.

Under Maria Ressas collegeperiod var alltså Ferdinand Marcos sr president, och han blev känd över hela världen för valfusk, militär maktkoncentration och försnillning av statens medel, minst 10 miljarder dollar. Presidentens fru Imelda hade upp till 3000 par skor i sin garderob! Några år efter att Marcos politiska motståndare Benigno ”Ninoy” Aquino junior blev skjuten år 1983 utlyste Marcos nyval, där Ninoys änka Corazon Aquino ställde upp som motkandidat.

Corazon Aquino vann valet men Marcos utropades sig till segrare. Då började Epifanio delos Santos Avenue-upproret, då miljontals människor strömmade ut på gatorna, i ett folkligt uppror som ledde till att Marcos blev avsatt och Filippinerna fick demokrati med en kvinnlig president. För Maria Ressa och andra blev detta ett inspirerande exempel att det går att bekämpa en diktator – även om situationen återvände igen år 2016 då Rodrigo Duterte utropades till president.

Maria Ressa berättar ingående om de sociala mediernas roll i kampen mellan korrekt källkritisk information och korrumperad desinformation, speciellt om Facebooks roll, där Ressas relation till Mark Zuckerberg förvandlades från varm till kylig. Detta genom att Facebook, trots utåt sett välvilliga ambitioner, tillät massiva desinformationskampanjer i Asien och i hela världen. Ressas mest berömda medieplattform #Rappler blev berömd långt utanför landets gränser, men också utsatt för desinformation och politiska anklagelser av värsta slag från diktatorn Duterte och hans aggressiva medlöpare.

Fyra handfasta råd

Hur bekämpar man då en diktator? frågar sig Maria Ressa. Här kommer hennes svar i den tuffa fighten mot autoritära ledare:

  • Genom att tidigt ta till sig och klargöra de värden man står för. Ressas värden är: uppriktighet, sårbarhet, empati, att fjärma mig från emotionella uttryck, bejaka rädslan och tro på det goda.
  • Försök att inte fastna i ett ”vi mot dom”-tänkande. Sätt dig själv i andras ställe, och behandla andra såsom du själv vill bli behandlad. Ressa hänvisar till att det finns mer som förenar oss än som fjärmar oss som människor. Hon förklarar att den fascistiska ideologin ”ställer den homogena majoriteten i motsatsförhållande till ’nationens fiender’ som alltid står för demokratin och dess ideal.”
  • De globala sociala medieföretagens affärsmodeller har splittrat samhällen och försvagat demokratier. Personlighetsanpassningen ger intrycket att min verklighet inte är densamma som din, och att vi allihop kan ha vår egen verklighet: ”Men jag vägrar att leva i en värld som är såhär. Jag kräver mer än så. Vi förtjänar mer än så.”
  • Peer-to-peer försvar av våra demokratier – av vår frihet, av vår jämlikhet. Ressa erbjuder här lösningar både på lång och kort sikt: ”Det allra viktigaste på lång sikt är utbildning, så ta tag i det med en gång. På medellång sikt är lagstiftning mest angeläget, och regler för att återställa rättssäkerheten i den virtuella världen – att skapa en vision av internet som förenar snarare än splittrar oss. På kort sikt, just nu, har vi bara varandra: samarbeta, samarbeta, samarbeta. Och samarbete börjar med förtroende.”

Ressa visar med ovanstående lista med handfasta råd att de demokratiska motkrafterna till diktatur inte bygger på blåögd och naiv idealism, utan på genomlevd realism: ”Det kommer inte att bli lätt. Du kommer att känna att du vill ge upp, att du vill stoppa huvudet i sanden, men gör du det bidrar du till att utplåna vår värld, till att manipulera dina barn, grumla deras principer och fördärva vår planet. Vår existens står på spel.”[5]

NÄSTA

FÖREGÅENDE


[1] Boktips: Maria Ressa: Konsten att bekämpa en diktator. Albert Bonniers förlag (2023). Orig. How to stand up to a dictator. Övers. Manne Svensson.

[2] Riku Neuvonen och Outi Puukko, Faktabaari 14.2.2024.

[3] Se min essä på svenska i Jonas Ahlskog (red.): Människans allsidiga utveckling. Essäer om bildningens betydelser i tjugoförsta århundradet – en del av SFV-projektet Bildningskraft (2021). Björn Wallén: Bildning på djupet – några ord om framtidens folkbildning, sid. 70-79. Skrifter utgivna av Svenska folkskolans vänner – volym 230. På engelska har jag utvecklat vidare tematiken i en essä som kan läsas fritt i antologin Anja Heikkinen&Nasrin Jahan Jinia (Eds). 2023. Environmental Care and Social Progress – (Im)possible connection? Osder Publications. Björn Wallén: Asymmetrical Power Relations in Digital Citizenship and Popular Adult Education, sid. 153-164. Ladda ner som PDF-version:

https://osderpublications.com/home/bookDetails/116

[4] Maria Ressa: Konsten att bekämpa en diktator. Albert Bonniers förlag 2023, sid. 45. Övers. Manne Svensson. Original titel: How to stand up to a dictator.

[5] Maria Ressa 2023, sid. 300f.